מתוך אתר פיקוד העורף נכתב על ידי ורד וינוקור חי
מסרים והתנהלות פיקודית
בשגרה ועל אחת כמה וכמה בתקופות משבר, החיילים נושאים עיניים למפקדיהם ובוחנים כיצד הם מתמודדים עם המצב. ביכולתך להשפיע רבות על החוסן ותחושות המסגלות של הכוחות. להלן מספר המלצות הנוגעות לתיווך המצב והמשימה לחיילים, שמירה על אופטימיות, עדכון רציף ונוכחות פיקודית.
תיווך המצב וחשיבות המשימה
המצב הנוכחי הינו מצב חירום שאין להקל בו ראש. התרחישים הינם למספר חולים גדול והשפעות כלכליות מרחיקות לכת. מדובר במצב חירום לאומי.
המשימות של הפיקוד הינן משימות בחשיבות לאומית עליונה. לאחריות, לבגרות ולאיתנות של הכוחות בעת הנוכחית השפעה משמעותית על היכולת לצלוח את התקופה הקשה שלפנינו.
המשימות שהפיקוד קיבל הן משימות בחזית המאמץ. משימות מאתגרות ומשמעותיות שאין אף אחד המסוגל לבצען כמו הפיקוד.
שמירה על אופטימיות
לפיקוד העורף ולאנשיו ניסיון רב בסיוע אזרחי ובמצבי חרום. לפיקוד העורף יכולת מודיעין באוכלוסייה, כלים לעבודה מול אוכלוסייה, יכולת התמגנות וחיילים ומפקדים מעולים. יכולות ומשאבים רבים שיאפשרו לעמוד במשימה.
אמונה ביכולת לצלוח את האתגר – חשוב לשדר ציפייה להתמודדות וחוסן ואמונה ביכולת לצלוח את האתגרים ואף לצאת מחוזקים.
עדכון שוטף ויצירת תמונת מצב משותפת
בעתות משבר ואי ודאות ישנה חשיבות רבה עדכון שוטף ויצירת תמונת מצב משותפת ביחס לאתגרים. כולנו מצד אחד מוצפים במידה ומצד שני נמצאים באי ודאות ומצב המשתנה משעה לשעה.
למפקד תפקיד חשוב בתיווך המצב והאתגרים. לכן מומלץ לעדכן באופן שוטף באמצעות: סקירה כללית על המצב בארץ והנחיות חדשות המתעדכנות מעת לעת, עדכון בדבר המאמצים המרכזיים של פיקוד העורף, עדכון בדבר המשימה של הכוח בראייה רחבה.
נוכחות פיקודית
נוכחות וזמינות פיקודית מרבית – בעתות משבר חשוב להיות כמה שיותר נוכח בשטח, לקיים שיחות אישיות ולדרוש בשלום החיילים באופן שוטף. כמובן שבמקרים של בידוד או החלטה על עבודה בבית נדרש לשמור על קשר ונוכחות בדרכים אחרות (ראה נספח מספר)
דוגמא אישית של מפקדים - חשוב לשדר יציבות, ביטחון לצד הקפדה על ההנחיות. תגובתך למצב תקבע במידה רבה את האופן בו יחוו אותו בעצמם.
החיילים נושאים את עיניהם אל המפקדים וזקוקים למפקדים שישמשו אוזן קשבת עבורם. העברת ציפייה לרעות ואחריות הדדית - מתן דוגמא בדאגה, עזרה, תמיכה ושמירה על קשר עם חיילים בודדים וחולים. לתמיכה חברתית וסולידריות קהילתית חשיבות רבה בעתות משבר.
'ניהול לחצים': מיתון לחצים מיותרים או לא רלוונטיים במידת האפשר, מתוך ידיעה שהמצב הנוכחי מעלה בכל מקרה את 'מפלס הלחץ'.
הוקרה ותודה לחיילים על ההירתמות לביצוע התפקיד – לציין דוגמאות להתנהגות חיובית, להודות על האחריות, הבגרות, ההירתמות והחוסן .
וברמה האירגונית...
אי הודאות - אחד המענים המרכזיים מול אתגר אי הודאות הגדולה, השינויים התכופים והמשימות החדשות הינו ייצור מהיר של מנגנוני למידה אפקטיביים תוך כדאי מצב החירום. מדובר במצב חדש ולא מוכר, המשתנה כמעט משעה לשעה. מומלץ לגבש מנגנוני למידה והפקת לקחים כגון הערכות יומיות ושבועיות, פורומים של למידה וכ"ד לצד הבניית שגרת יום ברורה וקבוע שניתן לצפות אותה מראש כעוגן להתנהלות המסגרת.
פרוטוקולים ונהלים - מכיוון שמדובר במשימות חדשות מומלץ לייצר פרוטוקולים ונהלים כמה שיותר ברורים הנוגעים לביצוע המשימה בדגש על הממשק מול האזרח. אין לצאת מנקודת הנחה שהתהליכים והפעולות ברורות. לדוגמא יצירת פרוטוקול למבנה שיחה מול אזרח למול קשת של סיטואציות שונות. מענה נוסף שיכול להגביר את המסוגלות וכלי ההתמודדות הינו הערכות באמצעות מקרים ותגובות ותרחישים שונים.
מצב ארוך ומתמשך ולא אירוע נקודתי – כאמור, מרבית התרחישים מתבססים על הנחה של מצב מתמשך שאין לו "פתרונות מהירים". התארכות המשבר ידרוש מאיתנו אורך נשימה לטווח הארוך. נכון לייצר שגרת חירום שלוקחת בחשבון את הצורך לשמור על משאבים ועל האנרגיות והכוחות.
ומילה לפני סיכום.. עליך לשמור על עצמך, להכיר בדינאמיות שהתקופה מזמנת ובצורך בסבלנות ואורך רוח. לשמור על המשאבים האישיים שלך ועל מרחבים לחשיבה והטענת אנרגיות. קישור למצגת "פיקוד בימי סוף שבוע" - באדיבות המערכת הסוציולוגית חיל האויר
Comments